style2
0850 214 3324
Ankara Asfaltı No: 2/A 34718 Acıbadem - Kadıköy - İSTANBUL

Varis Clinik

KRIJIMI I TOLLUMBACEVE NE DAMAR ( ANEVRIZMA )

KRIJIMI I TOLLUMBACEVE NE DAMAR ( ANEVRIZMA )

Përcaktimi


Do të thotë arritja 2 herë e diametrit të një damari normal. Dalin dy probleme të rëndësishme: - këputja e damarit dhe humbja e të sëmurit nga një hemoragji e brendëshme- mpiksja e krijuar brenda në tullumbace dhe bllokimi i damarit që është më poshtë.

Krimi i tullumbaces në damar ndikon në damarin aort i cili është damari më i madh dhe që del më shpejt nga zemra. Ky damar mbasi del nga zemra vazhdon brenda kafazit të gjoksit, aarrin në bar, dhe nga këtu ndahet në dy damar të cilët çojnë gjak në këmbë. Krijimi i tullumbaces duket në çdo pjesë brenda në bark dhe në kafazin e gjoksit të damarit aort.

Diagnoza
Në të shumtën e të sëmurëve nuk ka ankesa dhe gjendet rastësisht si përfundim i një grafie mushkrish ose nga një vizitë e barkut. Disa të sëmurë mund të kuptojnë se në bark kanë një masë të fryrë me një rrahje zemre. Një pjesë e mirë e të sëmurëve japin rezultat me plasjen e tullumbaces. Tek i sëmuri krijohet një dhimbje e fortë dhe për arsye të humbjes së gjakut krijohen ulje tensioni, djersë të ftohta dhe rrahje të shpeshta. Në diagnozë tomogfrafia me kompjutër eshtë mjeti që përdoret më shumë.

Kurimi

Në qoftë se gjendja kapet pa plasur tullumbacja dhe diametri i damarit ka arritur 5-6 cm atëherë është e nevojshme ndërhyrja. Me anën e operacionit në këtë pjesë vendoset një damar artificial. Në vitet e fundit jemi duke kuruar këto anevrizma dhe jemi duke i bërë me një ndërhyrje që quhet stent-greft së bashku me ndërhyrjen radiologe

Në rastet e këputjes së tullumbaceve gjendja është e vështirë. Në këto raste duhet të bëhen urgjentisht operacioni. Rreziku i këtij operacioni ka arritur deri në 50 %.

Me rrespekt

Op. Dr. Mustafa K. Çalık

Spitali Drejtori i Qendrës së Variçeve

www.varismerkezi.com.tr
varis@varismerkezi.com.tr

loading